Vlierchampagne

IngrediĆ«nten 

  • Vlierbloesem, vol stuifmeel (pluk op een zonnige dag)
  • 2 citroenen
  • 1 grote sinaasappel
  • 3 takken verse munt
  • 150 ml natuurazijn
  • 300 gram honing
  • 300 gram suiker

Voor ongeveer 8 liter

Bereidingswijze 

Neem een grote emmer van tien liter. Vul deze voor de helft met vlierbloesemschermen. Niet wassen! dan verlies je de stuifmeel, wel kun je eventuele beestjes of onregelmatigheden eruitschudden of eruit halen. Doe de schil van de citroenen en sinaasappel bij de bloesems (gebruik het liefst biologische), met een dunschiller gaat dit makkelijk. Doe de takken munt er ook bij. Pers vervolgens de citroenen en sinaasappel uit en voeg dit toe aan de bloesem.

Verwarm de honing, suiker en azijn samen, totdat de suiker is opgelost en voeg dit toe aan je bloesem. Vul de emmer nu aan met koud water tot 8 liter (ongeveer 80% dus). Dek de emmer af met een theedoek en zet hem op een tochtvrije plaats. Roer een week lang elke dag het mengsel. Geen zorgen als er na 5 dagen nog geen belletjes ontstaan, bij mij kwam dat pas na dag 7. Uiteindelijk moet dit proces wel gebeuren, want de gist eet de suiker en maakt er alcohol en koolzuur van. Na een week het mengsel 2 keer zeven. Eerst de grove stelen, schillen en dergelijke eruit met een gewone zeef, daarna nogmaals zeven door bijvoorbeeld een passeerdoek/theedoek om zo een heldere goudgele vloeistof over te houden.

Steriliseer glazen flessen om de champagne in over te gieten (superheet water met soda of vaatwasser of iets dergelijks). Doe de flessen maar voor 2/3 vol, omdat anders het risico aanwezig is dat je flessen knappen door de druk die ontstaat. Volgens mij blijft dat een risico, maar ik heb als bovenstaande gedaan en er is niets gebroken. Wel een superknal toen we de flessen openden!Zelf heb ik flessen met schroefdop en met beugel geprobeerd, allebei ging goed.

Leg de flessen minstens een week koel weg (een kelder is hiervoor uitermate geschikt). Als het goed is het je nu een lichtzoet alchoholisch drankje met bubbeltjes. Hoe langer de flessen liggen, hoe meer koolzuur en hoe hoger het alcoholpercentage (max. 5 %). Het is ongeveer een half jaar houdbaar, daarna heeft de gist alle suiker opgegeten en wordt de champagne zuur. Maar als het goed is haal je dat niet :-). Ik heb in juni 8 liter gemaakt en nu nog maar 1 fles staan!