Traditionele erwtensoep

Ingrediënten 

Voor 3,5 liter soep/3 liter dikke soep:

  • 625 gram krabbetjes
  • 500 gram groene erwten
  • 2 liter water (+ 0,5 liter om te verdunnen)
  • 1 pastinaak
  • 250 gram knolselderij
  • 350 gram prei
  • bosje bladselderij
  • verse worst
  • zout
  • 150 gram gerookte spekblokjes
  • 1 ui

Staafmixer

Bereidingswijze 

Heerlijke erwtensoep/snert (hoe je het maar noemen wil). Deze heb ik gekookt voor een groep mensen in maart en hij was zo op! De hoeveelheden voor de ingredienten lijken waarschijnlijk wat gek, maar ik heb alles gehalveerd. Het leek me dat de gemiddelde mens geen 7 liter soep klaarmaakt ;-).

De krabbetjes 1 dagen vantevoren ('s ochtends) in 1 liter water ongeveer 45 minuten gaarkoken. Krabbetjes eruit halen en vlees én bouillon laten afkoelen. Gooi de groene erwten met 1 liter extra water (dat kan dan 's avonds) bij de bouillon en laat het een nacht weken. De volgende dag ga je verder. Breng de erwten aan de kook en laat minimaal een half uur doorkoken, voordat je de rest van de ingredienten toevoegt. Onderwijl kun je mooi het vlees van de krabbetjes halen en in stukjes snijden (voeg toe aan de soep). Snij de prei/pastinaak/knolselderij en voeg toe aan de soep. Laat het geheel nu ongeveer een uur zachtjes pruttelen, totdat alle ingredienten gaar zijn. Pureer nu de soep met een staafmixer. Daarna de verse worst (ik had salieworst) in stukken toevoegen, de gesneden bladselderij en zout naar smaak. Eigenlijk is het nóg lekkerder om de soep een dag te laten staan. Dan moet je dus 2 dagen vantevoren beginnen :-).

Snij de ui doormidden en dan in ringen. Bak in een koekenpan de spekblokjes en de ui samen, gebruik dit als "topping" voor de soep. Je zou het ook aan de soep kunnen toevoegen, maar ik vind het zelf altijd wel leuk als je er nog wat op mag scheppen. Eet lekker!