Romige maar lichte groentensoep naar Hongaars recept

Ingrediënten 

Voor 2 personen:

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 winterwortel
  • 1 pastinaak
  • 125 gram kastanjechampignons
  • 500 ml groentebouillon
  • 15 gram vers gehakt peterselie
  • 1 tl gedroogde dragon/10 gram verse
  • 5 gram tijm
  • 100 ml crème fraiche
  • tl bloem
  • sap van 1/3 citroen
Bereidingswijze 

Hmm mijn regelmatige bezoekjes aan de kookplank in de bibliotheek leverden deze week het leuke (lees/kook)boek "de grenzeloze smaken van Nederland" op. Leuk weetjes en opgeschreven eetherrinneringen van onze multiculturele samenleving. Wat een verrijking al die culturen en eetgewoontes en bovenal bijzondere recepten. Deze sprak me meteen aan. Een heerlijk romig, maar toch lichte soep met zachtsmakende groenten als wortel, pastinaak en champignon. Door het citroensap en dragon een subtiele en verfijnde smaak, lekker!

Snij de ui in ringen en pers de tenen knoflook. Doe boter in de pan en bak dit op laag vuur "glazig" (totdat het glanst en meer doorzichtig is). Schil en snij de wortel en pastinaak en bak deze mee op middelhoog vuur. Snij ondertussen de champignons in grove stukken en voeg toe. Als de champignons een beetje gekrompen zijn voeg je de bouillon en de kruiden (dragon, peterselie en tijm) toe e laat ongeveer 15 minuten koken totdat de groenten gaar zijn. Haal de pan van het vuur en meng de crème fraiche met de bloem in een schaaltje. Als de soep minimaal (!) 5 minuten van het vuur af is roer je het erdoor en breng je de soep opnieuw aan de kook. Snij eenderde deel van een citroen en voeg het geperste sap toe aan de soep. Voeg naar smaak zout/peper toe en garneer met wat verse peterselie.