Quiche bodem

IngrediĆ«nten 
  • 125 gram plantaardige boter
  • 250 gram (spelt)bloem (+extra voor het bestuiven)
  • 1 ei
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel ijskoud water
  • beetje couscous, losgeklopt ei
  • eventueel gedroogde kruiden
Bereidingswijze 

De meesten maken de bodem van een quiche met behulp van een diepvriespakje, wat natuurlijk prima is, maar hier een recept om het eens zelf te proberen.

Meng de boter met de bloem. Kneed er 1 ei, 1 tl zout en 1 tl ijskoud water door. Kneed het deeg niet te lang, want dan verdwijnt al de lucht uit het deeg en wordt het te warm.

Vaak meng ik er gedroogde kruiden door die bij de vulling passen, zodat de korst smaakvol wordt. Bij een quiche met rode biet/geitenkaas doe ik bijvoorbeeld gedroogde tijm. Bij een quiche met tomaat/ui, oregano of rozemarijn. Bij courgette/feta is dragon heel lekker. De keuze is reuze! :-).

Verpak het deeg in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast. Rol het deeg met de deegroller uit op een met bloem bestoven  werkblad tot een ronde lap van ca. 30 cm doorsnede.
Bestuif de quichevorm met bloem en bekleed de vorm met het deeg. Druk het deeg goed aan en snijd het overtollige deeg bij de randen af. Prik met een vork gaatjes in de bodem, zodat er geen lucht onder blijft zitten. Bij een vochtige vulling bodem bestrijken met losgeklopt ei en bestrooien met een laagje couscous om het teveel aan vocht te absorberen.