Pompoensoep met gember en komijn

Ingrediënten 

Voor ongeveer 2 liter:

  • 1 flespompoen
  • 2 rode uien
  • 2 (flinke) tenen knoflook
  • 3 cm verse gember
  • handvol komijnzaad
  • 1 groentebouillonblokje
  • verse peterselie
  • staafmixer nodig
Bereidingswijze 

Deze winnaar van een soep gooi ik veelvuldig in de strijd in de maand december :-). Dat komt ervan als je veel pompoenen hebt geteelt. Door de toevoeging van verse gember en komijnzaad een pittig en hartverwarmende soep. Het fijne van soep is je hoeft de ingredienten niet netjes te snijden, want je gaat later alles pureren met de staafmixer, dus lekker en zó klaar. Ook nog makkelijk in te vriezen.

Bak de uien en de knoflook (grof snijden) glazig in een soeppan met een beetje boter of olie. Voeg daarna de in stukken gesneden pompoen toe (mét schil) en bak deze ook een paar minuten mee. Voeg kokend water toe (+ evt. groentebouillonblokje), totdat de pompoen net onder staat en breng in het geheel aan de kook. Schil de verse gember (gedroogd smaakt echt heel anders) en voeg de  gemberstukjes toe aan de soep. Rooster in een hete koekenpan de komijnzaden en maal deze daarna grof in de vijzel. Die geur! zó jammer dat je dat nog niet kan laten beleven via een website, maar goed ik ben nogal fan van komijn ;-). Voeg ook dit toe, laat de soep koken totdat de pompoen zacht is (zo'n 5-10 minuten).

Zet het vuur uit en maak met de staafmixer de soep tot een puree, ik doe dit altijd vrij lang, zodat je echt een boterzachte soep krijgt. Daarna even proeven. Je kunt de soep verdunnen met extra kokend water en op smaak brengen met zout. Lekker om vlak voor het serveren verse peterselie erover te strooien.

Eet smakelijk!