Pompoenbrood

IngrediĆ«nten 
  • 400 gram pompoen geschild en in blokjes of 250 gram pompoenpuree
  • 150 gram volkoren roggemeel
  • 50 gram boekweitmeel
  • 25 gram suiker
  • 1 theelepel komijnzaad (vijzelen, of komijnzaadpoeder)
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • inhoud uit 1 theezakje die je lekker vind, bijvoorbeeld chai thee (past heel goed!)/of 2 gram 'losse' kruiden (thee)
  • 1 theelepel zuiveringszout
  • 3 eieren
  • 1 theelepel zout
  • pompoenpitten voor op bovenzijde brood (optioneel)

 

Bereidingswijze 

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakeblik in met boter of kokosvet. Je hebt pompoenpuree nodig, dit kun je doen door de verse pompoen (in blokken/blokjes) gaar te stomen in stoompan, stoommandje of te roosteren in de oven. Wanneer de pompoen gaar is zet je de staafmixer erop en maak je een gladde puree, laat afkoelen. Ik maak zelf altijd grote hoeveelheden puree welke ik dan geportioneerd invries. Handig in voor het maken van dit brood of voor saus of soep (hoef je er alleen water en smaakmakers aan toe te voegen), heel praktisch want dat heb je dat 'werk' al gedaan.

Meng in een (grote) kom alle ingredienten behalve de eieren, deze mix je luchtig/schuimig in een apart kom. De eieren doe je langzaam bij het beslag (blijf roeren of mixen), zodat je een luchtig beslag hebt als eindresultaat. Vul de cakevorm en strooi wat (pompoen)pitten erover.

Bak in het midden van de oven zo'n 35 minuten (maar ken je eigen oven!).. Laat in de vorm afkoelen, lauw met een likje boter echt heel lekker. Goed voor bij soep of met een beetje jam/honing wat lekkers voor bij de thee. Uiteraard kun je varieren met de soorten meel en kruiden.