Pompoen gevuld met linzen

Ingrediënten 

Voor ruim 4 personen:

  • kleine pompoen
  • 200 gram linzen
  • tl zout, kurkuma & cayenne
  • 1grote ui
  • 2 grote tenen knoflook (geperst)
  • 3 cm. verse gember (geraspt)
  • 2 volrijpe tomaten
  • 2 tl Garam masala (of andere currymix)
  • kokosmelk (3 eetlepels)
  • verse kruiden! koriander, bieslook, peterselie naar hartelust

 

Bereidingswijze 

Dit gerecht is een favoriet van een klant. Wanneer ik een cateringklus doe vraag ik na afloop welk gerecht het meest in de smaak viel en daarvan zet ik het recept op mijn website. Deze keer dus de gevulde pompoen met linzen. Er zijn heel veel soorten linzen te koop, de depuis/dePuy linzen blijven wat beter in vorm, rode of gele linzen kunnen ook goed maar krijgen meer het uiterlijk van  erwtensoep. Wat bij dit gerecht helemaal niet erg is, omdat het mooi verpakt wordt. Dus de keus is aan jou. Vaak kook ik wel teveel linzen trouwens, dus kijk even hoe groot je pompoen is (na uithollen) en schat in hoeveel linzen daarin passen. Voor de vulling kook je allereerst de linzen samen met het zout, kurkuma en cayennepeper in ongeveer 600 ml. in 20 minuten gaar. Laat uitlekken.

Fruit de ui en de geperste knoflook, daarna de verse gember (geraspt) en de tomaten erbij. Vervolgens de garam masala mix, de kokosmelk toevoegen. Flink roeren en als het superlekker ruikt kun je de uitgelekt linzen toevoegen. Neem van het vuur en roer de versgehakte kruiden toe (houd wat achter voor garnering). Echt onontbeerlijk voor het oog en de smaak. Vooral koriander is heel lekker, maar je hebt mensen die er niet van houden, dus dan kun je ook voor bieslook en bladpeterselie gaan.

Verwarm de oven op 200 graden.

De pompoen aan de buitenkant goed schoonboenen (want je gaat hem met schil en al eten),  en snij dan het kapje eruit. Het is handig als je dit onder een hoek (naar binnen) doet, zodat het kapje als een dekseltje er op blijft liggen in plaats van erdoor valt (ja, dat heb ik dus al eens gehad).  Schraap de zaden en draderige vezels uit de pompoen. Smeer de binnenkant in met een mengsel van olie, zout en peper, zodat de smaak van het vruchtvlees straks beter naar voren komt.

Vul de pompoen met het linzenmengsel. Zorg voor een grote ovenschaal waar de pompoen in z'n geheel in kan liggen (én een grote oven natuurlijk). Het is fijn als de ovenschaal ook meteen de schaal is waarin je de pompoen wilt 'presenteren', doordat hij gaar wordt (en heet is) is het lastig hem in een andere schaal/bord te tillen.

En nu komt het aan op je kookkunsten, hoe lang de pompoen in de oven gaat is namelijk afhankelijk van de grootte van je pompoen. De pompoen op de foto was in 1,5 uur gaar, maar die was dan ook voor 18 personen. Dus gewoon om het half uur even met een scherp mes in de pompoen prikken en je zult merken of deze gaar is of niet. Strooi wanneer uit de oven nog wat verse kruiden onder het kapje en serveer :-).

Dit gerecht kun je ook een dag van tevoren bereiden, makkelijk als je veel eters hebt. gewoon de oven weer op 200 graden en dan minimaal een half uur opwarmen, het handigst is een thermometer met zo'n voelertje eraan, dan kun je de kerntemperatuur binnenin de pompoen meten. Het zou toch zonde zijn als de binnenkant nog koud/lauw is.

Om te eten is het meest handig om een lepel vulling te nemen en daarna een driehoek uit de pompoen te snijden (vanaf boven), zo ga je de buitenkant rond (uiteindelijk heb je de bovenkant vol met punten) en kan de volgende horizontaal er weer een driehoek uitsnijden. Beetje lastig uitleggen, maar duidelijk wat ik bedoel? Zo heb je de minste smurrie en blijft je gerecht er tot het laatste moment spectaculair uitzien.

Lekker met een groene knapperige salade en granen of rijst.