Magnolia

Ingredi├źnten 
  • bloembladeren van Magnolia (bloeit in april-mei)
Bereidingswijze 

De meeste magnolia's bloeien vroeg! zeg maar nu in april. De meeste die je in Nederland ziet zijn de Magnolia x Soulangeana (boom) en de Magnolia x Stellata (heester). Maar speurend naar informatie blijkt dat je alle bloemen van magnolia's kunt eten. Dus geen zorgen! je kunt jezelf niet vergiftigen ;-). Ik heb zelf geen magnolia in de tuin, maar bij mij in de straat staan een aantal prachtig bloeiende bomen. Ze zijn veelvoorkomend, dus ongetwijfeld ook ergens bij jou in de buurt. Vraag altijd aan de bewoner of je mag plukken, levert doorgaans ook een leuk gesprek op. Veel mensen weten niet dat je de bloemen kunt eten. Je kunt natuurlijk als dank ook altijd iets teruggeven.

  

Magnolia x Soulangeana                             Magnolia x Stellata (stermagnolia/ heester)

De smaak van magnolia is heerlijk aromatisch, echt bloemig, zoals je dat ook bij rozen hebt. Er zitten etherische olien in (wat ook voor parfum wordt gebruikt). Een voordeel is dat je weinig insecten zult vinden tussen de geplukte bloemen (enkel een kevertje, die zorgt voor verspreiding). Rauw vindt ik de bloem daarnaast ook een beetje gember-achtig. Maar ik heb niet alle soorten geproefd, dus misschien proeft jouw magnolia blad wel weer anders (citroen / anijs (?) ben ik ook tegengekomen).

Per bloem zit er veel eetbaars aan, dus als je ze rauw wilt gebruiken hoef je echt niet de hele boom te plunderen:

Ze zijn supergoed bruikbaar als 'amuselepel' of 'schuitjes' (vergelijkbaar met witlof, maar minder diep), het presenteert natuurlijk prachtig. Als je de bloem pelt is het bolling aan de buitenkant en dus de binnenkant wit. Je kunt ze echter prima omvouwen, zodat de aantrekkelijke kant van het bloemblad (de lila-roze zijde) zichtbaar wordt. Ook prachtig als decoratie op een bord of in een schaal. Je kunt het je vast voorstellen bij een voorgerecht, tussen een salade of als 'bodem' voor een dessert:

   

Nu zijn er naast de mogelijkheden als eetbaar functioneel 'bakje' of als prachtig eetbare "decoratie" ook nog echt recepten mee te maken. Zoals magnolia-azijn, magnolia ingelegd (in zoet-zuur), geurende olie of bloemige limonadesiroop. Zelf ben ik daar nog mee aan het proberen, dus vooralsnog hier geen ├ęcht recept, maar vooral inspiratie. Ik zeg zoek op internet een recept uit (de basis voor azijn of olie maken is vaak hetzelfde).

Veel pluk en eetplezier!