Granola

Ingrediënten 

Voor ongeveer 500 gram granola:

  • 300 gram vlokken (spelt, boekweit, haver, quinoa, rijst etc...) Ik heb 200 gram speltvlokken en 100 gram quinoavlokken gebruikt
  • 150 gram noten (ik heb 75 gram amandelen en 75 gram walnoten gebruikt)
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 2 tl. kruiden (ik heb kaneel/piment/gember gebruikt)
  • 2 eetlepels kokoscrème of olie
  • 2 eetlepels honing
  • 125 ml. ahornsiroop

 

Bereidingswijze 

Als ontbijt, lunch of toetje... Gewoon heerlijk ! Door de laag-glycemische index (suiker wordt langzaam omgezet in je lichaam) ook nog eens gezond. Afgesloten kun je de granola minimaal een week bewaren. Je kunt makkelijk varieren op dit recept en de vlokken/noten/bessen gebruiken die je zelf lekker vind. Je maakt er eenvoudig een glutenvrije versie van door bijvoorbeeld boekweitvlokken/quinoavlokken te gebruiken. Voeg na het bakken alle gedroogd bessen/superfood toe. Denk aan rozijnen, abrikozen, gojibessen, cranberry's, chiazaad, hennepzaad, rauwe chocolade etc.

Hoe maak je het?

Laat de kokoscrème smelten op zacht vuur en voeg de andere 'natte' ingrediënten toe. Meng alle 'droge' ingrediënten in een grote kom en voeg het natte mengsel toe. Goed roeren! Spreid het mengsel uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak 35 minuten in een voorverwarmde oven (150-160 graden). Roer na 15 minuten door als je een 'los' mengsel wilt. Als je dat niet doet, krijg je meer brokken, maar dat vindt ik eigenlijk wel heel lekker.
  
Laat afkoelen en luchtdicht bewaren. Lekker met yoghurt en vers fruit!

Eigenlijk kun je dit recept voor granola makkelijk veranderen in een recept voor mueslierepen. Voeg eiwitten toe vóór het bakken om het mengsel te binden. Druk goed aan en snijd na het bakken in repen.