Courgettesoep

IngrediĆ«nten 
  • 2 middelgrote courgettes
  • 2 rode uien
  • bouillonblokje
  • 1 teen knoflook
  • verse kruiden: dragon, peterselie, dille, bieslook
  • zout/peper
Bereidingswijze 

30 juli 2014 stond ik met een kraampje op de markt in de Gasthuisstraat van Steenwijk. Waar ik onder andere courgettesoep verkocht. Veel verzoekjes voor het recept op de site, dus bij deze ;-). Wel lastig voor mij hoor, ik weeg niet precies dingen af en doe veel op gevoel, dus onderstaande is het beste wat ik ervan kon maken. Geen goede foto van de soep, dus dan maar een foto van mijn leuke marktkraam erbij..

Het is leuk (en lekker) om gele en groene courgettes te gebruiken. Ik pureer de gehele soep met een staafmixer en voeg daarna nog julienne gesneden courgette toe voor een 'bite'. Mooi is om de basis (de gepureerde soep) van groene courgettes te maken en de gele courgette later toe te voegen, of andersom. Dan valt het lekker op qua kleur.

Doe wat boter/(kokos)olie in een soeppan en snijd ondertussen de rode uien en knoflook in grove stukken, alles wordt later gepureerd dus het hoeft niet netjes. Snij ook 1 courgette toe + 1/3 van de andere en bak mee in de soeppan. De courgette waarvan je 2/3 over hebt ga je julienne snijden, dit betekent in hele fijne reepjes, je kunt het ook raspen, in blokje, of plakjes snijden, maar net wat je lekker vindt om op te kauwen in een soep. Bij de fijn gesneden courgette doe je 2 geperste teentjes knoflook, zout en peper. Meng goed doorelkaar en laat intrekken.

Doe kokend water bij de groenten in de soeppan, totdat deze onder staan, voeg het bouillonblokje toe (ik had groenten) en laat 5-10 minuten goed koken. Nu kun je met de staafmixer de soep pureren. Goed proeven, dit de basis van de soep dus die moet lekker zijn. Snij handvol verse kruiden fijn en roer door de gepureerde basissoep. Eigenlijk kan het vanalles zijn, wat je maar in de tuin hebt. Voor de soep van de markt gebruikte ik : dragon, peterselie, bieslook en dille.

Het lekkerst is om de fijn gesneden courgette toe te voegen vlak voor serveren, of bijvoorbeeld in het bord op te scheppen, dan blijft de courgette lekker knapperig en vol van smaak.

Hopelijk lukt het zo om de soep na te maken! aarzel niet om te mailen met vragen als iets niet duidelijk is..

Eet Smakelijk!