Chocolademelk

IngrediĆ«nten 

Voor 2 (espressoglaasjes of 1 mok):

  • 50 gram chocolade
  • 100 ml melk
  • mespunt vanille(merg)
  • mespunt zeezout

 

Het 'vult' goed, dus op zich is een klein glaasje genoeg, maar als je jezelf wilt verwennen of je hebt een beetje troost nodig, dan mag je ook een hele mok. (zoals ik mocht van mezelf > zie foto)

Bereidingswijze 

Hmm met deze winterse taferelen buiten is er niks fijners als een goede chocolademelk. Ik maak hem altijd als volgt. Ik hou van pure chocola dus die gebruik ik meestal (Green & Black's bijvoorbeeld), maar je kunt ook melkchocolade of een witte reep gebruiken. Ik heb zo'n handig emaillen litermaatje voor op het fornuis. Daarin doe ik 100 ml (rijst)melk en de chocolade in kleine brokjes. Je kunt eigenlijk iedere soort melk kiezen, maar het is leuk en lekker om te varieren. Notenmelk (amandel of hazelnoten) geeft weer een hele andere smaak. Onontbeerlijk vindt ik een mespunt zeezout, dat haalt de smaak enorm op en een mespunt vanillemerg, zorgt voor een extra zoete en luxe smaak. Ik vind het zelf niet nodig extra suiker toe te voegen, maar dat is waarschijnlijk net wat je gewend bent (hangt ook af van type chocolade en melk die je kiest). Fijn om je glas of mok een beetje voor te verwarmen, anders kan je chocolademelk zo snel koud worden. 

Bovenstaand recept gebruik ik altijd als basis. Daarnaast experimenteer ik veel. Ik ben niet zo dol op kaneel, maar dat past er natuurlijk wel goed bij. Ik gebruik ook regelmatig steranijs (met de melk meeverwarmen en later erweer uit vissen), kardemom of chilipeper. Je kunt ook nog de kruidige kant op door rozemarijn, tijm of laurier in de melk mee te verwarmen.

Geen (poeder)chocolademelk meer, dit is zoveel beter!