Brandnetelsoep

Ingrediënten 

Voor 4 personen:

  • Slakom vol jonge brandneteltopjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook
  • 500 ml bouillon (groente of tuinkruiden o.i.d.)
  • Room naar smaak (kookroom bijvoorbeeld)
  • zout/peper
  • Staafmixer om soep te pureren

 

 

 

 

Bereidingswijze 

Zo eenvoudig en zo lekker. Niet een hele uitgesproken smaak, je kunt het een beetje vergelijken met spinaziesoep/courgettesoep.

Ga op zoek naar brandnetels! eigenlijk het hele jaar door wel te vinden. Brandnetels zijn pioniersplanten en daarom één van de eersten op omgewoelde voedselrijke grond (braakliggende terreinen, langs bosranden/weilanden). De sappigste zijn het meest smaakvol. In het voorjaar zijn dat de jonge scheuten (in z'n geheel), wat meer richting de zomer alleen de toppen. In de schaduw/half-schaduw zijn de bladeren in z'n algemeenheid wat sappiger (door vochtigere omgeving). Als ze in de bloei zijn kun je ze beter laten staan. Brandnetel vormt snel weer nieuwe scheuten, meestal kun je eind zomer de 2e "generatie" brandnetels alweer vinden. Neem handschoenen mee! Uiteraard prikken ze door de brandhaartjes op blad en stelen. Als je ze blancheert (even in kokend water doen) dan is dat weg. Je hebt ongeveer een slakom vol nodig (zo'n 200 gram).

Was de brandneteltopjes, zodat eventuele beestjes zand verwijderd worden. Doe ze in een kom en begiet de brandnetels met kokend water, zodat ze de brandhaartjes hun prikkracht verliezen (dat verwerkt eenvoudiger). De brandnetels slinken een beetje door dit blancheren, haal ze met een schuimspaan (of iets dergelijks) uit de kom en leg ze op een bord.

Doe de gesnipperde ui en knoflook met een beetje olie/boter in een soeppan en bak glazig. Voeg bouillon en brandnetels toe en laat 15 minuten zachtjes koken. Als je geen staafmixer hebt kun je de brandnetels fijnhakken (ze prikken niet meer) en dan samen met de bouillon toevoegen. Ik ben lui en heb dus wel een staafmixer ;-). Pureer de soep en voeg een scheut room toe. Peper en zout naar smaak en kijk daar, de soep is klaar.

Uiteraard een basisrecept, ik had er tuinkers en zelfgemaakte croutons bij, wel een aanrader!