Boter maken

IngrediĆ«nten 
  • (slag) room (hoe vetter hoe beter)
  • extra's voor botervariatie
Bereidingswijze 

Gewoon omdat het zo leuk is, boter maken. Nu met de feestdagen in het vooruitzicht hebben veel huishoudens slagroom gekocht. Voor op de koffie, voor bij het dessert of iets dergelijks. Je kunt er nog iets heel ander leuks mee doen, namelijk boter maken! En dit proces is fascinerend, zeker ook voor kinderen, wordt het ook nog een educatieve kerst ;-).

Misschien heb je wel eens per ongeluk boter gemaakt en het toen weggegooid. je krijgt het namelijk door slagroom net zo lang te mixen totdat het schift, blijf nog even rustig doormixen op een lage stand (anders zit je keuken er waarschijnlijk onder). Nu heb je echt twee verschillende substanties. Vloeibaar (wei) en vast (boter!). Het makkelijkst is alles door een kaasdoek te zeven, maar als je geen kaasdoek in huis hebt werkt een fijne zeef ook prima. Wat belangrijk is om de gemaakte boter nu te 'wassen'. Zet een kom koud water klaar en kneed daarin je klont boter. Je ziet dat het water nu troebel wordt. Je wast als het ware de wei weg die nog in de boter zit. Als het heel erg troebel is, kun je dit proces nog eens herhalen (dit water kun je weggooien). Dit zorgt ervoor dat je boter langer houdbaar blijft en niet ranzig wordt. De wei niet weggooien! proef het maar eens, een heerlijk romige vloeistof. Ik heb het gebruikt voor mijn risotto, voor dessertrijst zou het ook goed werken of alle andere recepten waarin je (romige) melk nodig zou hebben.

Nu heb je basis boter gemaakt, je kunt met je handen het in vorm brengen of bijvoorbeeld een muffinbakplaat bekleden met vershoudfolie en de boter in de vorm drukken. Of andere bakvormpjes die je mooi vindt.

Als je een halve liter slagroom neemt, hou je een klein pakje boter over, een goede probeerhoeveelheid. In de koelkast wordt de boter hard dus voor gebruik even een uurtje eerder eruit halen.

Botervariatie:

  • Voeg vers geperste knoflook toe en zeezoutvlokken
  • Meng er een deel (zelfgemaakte) pesto erdoor
  • Verse (of gedroogde) kruiden zoals dragon, peterselie en bieslook
  • Fijngehakte noten en zongedroogde tomaat
  • gedroogde bloemen of kruidenthee (kies een soort zonder "harde" onderdelen)

en zo meer natuurlijk!