Noordwesterstorm, dag pruimenboom

1 augustus, 2015 - 09:51

Weet je nog dat het zaterdag 25 juli zo stormde? ik nog wel, rond 17:00 is onze pruimenboom neergezegen. Het waaide hard! maar de boom landde zachtjes. Ik vond/vind het zó erg. We hadden ook net onze achtertuin opnieuw aangelegd, met deze reus van een boom als middelpunt en nu is het een kale plek. Geen schaduw meer in de tuin, geen droog plekje om te zitten als het regent, geen bevestigingsmiddel meer voor onze hangmat én geen heerlijke mirabellepruimen meer. Ik heb uiteraard geraapt wat er met de storm gevallen is en nog een laatste hoeveelheid chutney gemaakt, dus daar kan ik nog wat jaartjes mee toe denk ik.

Zeker een paar dagen nodig gehad om de schade op te ruimen en iedere dag regende het pijpestelen, dat maakte het opruimen niet makkelijker. Gelukkig verder geen woning of garage e.d. geraakt, dus alleen wat schade aan de schutting. Een enorme kruin had die boom en hij zat vol in het blad natuurlijk (hij was zo'n meter of 15), dus 2 grote aanhangers vol takken en bladeren afgevoerd. Stammen verzaagd voor in de kachel en vuurkorf. Takken versnipperd, zodat we houtsnippers hebben voor op de moestuin. En dikke stammen over waar ik nog een leuke bestemming voor ga vinden, want het is mooi hout! Zo'n donkere kern, grillig van vorm en het is erg sterk. Na het tellen van jaarringen komen we op ongeveer een leeftijd van 55 jaar, dus de boom is aangeplant rond 1960. Als bomen konden praten, konden we uren luisteren naar de verhalen die ze konden vertellen en wat ze allemaal hadden meegemaakt.

Ga proberen van een paar pruimen een nieuw boompje te kweken, maar iedereen kent de uitspraak. Boom groot, die hem plantte is ....

Dus iedereen bomen planten in de tuin! anderen na jou, zullen er ongetwijfeld plezier ervan hebben, zoals wij plezier hadden van deze pruimenboom.

de kruin lag voornamelijk in de tuin van de buurvrouw, gelukkig ook  bij haar weinig schade

wat een slagveld was het, deze blokken ga ik iets moois mee maken. Een letterlijke 'van Tuin tot Tafel'.

Prachtig hout toch!? Ongeveer 55 jaar oud..

Chutney gemaakt van de laatste pruimen, het was al een karig jaar, maar nu had ik toch nog redelijk wat omdat de vogels geen kans hadden..

 

Hopelijk volgende keer leuker nieuws!

Groet Marijke