Een heerlijk 2016

4 januari, 2016 - 19:03

Hai,

allereerst wens ik iedereen een heerlijk 2016 toe! Een jaar vol levenslust, groeikracht en heerlijk eten. Ik heb er zin in.
Mijn website heeft eindelijk de langverwachte up-date ondergaan, waardoor ik weer blogberichten kan plaatsen, nieuwe recepten en (als het goed is) minder spam ontvang bij reacties, het gastenboek en via e-mail. Erg vervelend, vooral omdat ik er zelf geen verstand van heb! dan moet ik het overlaten aan anderen en ik ben nogal van het 'zelf doen'.

Ik heb van afgelopen tijd nogal wat foto's en berichten om te delen, ik zal ze niet allemaal in 1 blog proppen (voor je eigen bestwil ;-) ).

Oca! In mei 2015 vertelde ik er al iets over in het blogbericht. Ik wil jullie niet onthouden hoe ik ze vind smaken.

 

In de aarde vallen de felroze knolletjes zeker op. De Oca wordt niet voor niks ook 'knolvormige klaverzuring' genoemd. Blad en knol smaken friszuur, dit komt door de aanwezigheid van oxaalzuur (ook in rabarber). Ik vond ze lekker, ik heb ze kort gebakken (met schil). Ze zien er fantastisch uit door kleur en vorm. De opbrengst qua oogst is echter niet heel veel. Ik had een stekje gekregen om te proberen. Bovengronds leek het heel wat (bos vol groen), maar ondergronds waren er toch niet heel veel knollen. In een warmer land zou de plant het denk ik beter doen. Maar goed dat is natuurlijk mijn ervaring, wellicht zijn er mensen bij wie de aantallen enorm zijn. Ze vermeerderen zich wel snel. Doordat de knolletjes heel klein kunnen achterblijven, heb je ze zo volgend jaar weer.

 

Wat je hier zit is ook echt de hoeveelheid die ik heb kunnen oogsten, genoeg voor 1 portie, maar zeker niet voldoende om andere mensen ook blij mee te maken.

In plakjes gesneden en daarna kort gebakken in een beetje kokosolie.

Wat jammer is dat je de oca na het bakken wel iets van de spectaculaire (roze) kleur verliest. Maar toch nog steeds een feestelijk bordje. Qua smaak een kruising tussen rabarber en een aardappel :-).Denk dat ik de toevallige oca's die gaan opkomen wel laat staan, maar ze niet ga telen voor de catering.

Daarnaast in het najaar ook koriander- en venkelzaden geoogst. Uit eigen tuin is de smaak altijd zo veel intenser dan wanneer gekocht uit de supermarkt.

Korianderzaad. Eerst roosteren in een droge hete pan, zodat alle aroma's vrijkomen. Daarna even kneuzen in de vijzel en heerlijk te gebruiken in zoet of hartige gerechten. Dankzij de citrusachtige smaak zo veelzijdig.

Venkelzaad, een zeer uitgesproken smaak (anijs), waarvan je moet (leren) houden. Ook heerlijk om thee van te zetten (kalmeert de maag). Doet het vooral goed bij vis en aardappelen (vind ik).

Hmm even denken wat ik afgelopen vier maanden nog meer heb uitgespookt. Even grasduinen in mijn foto's, zet ik dit berichtje er eerst zo op.

 

Tot kijk!