Archief

Pompoenbier

15 maart, 2016 - 10:52

Ik ontmoette Egon Boerema van 'dorpsbrouwerij Bergstein Tuk' vorig jaar op de streekmarkt toen hij zijn bier met een wedstrijd liet meedoen.  Het leek me interessant om een keer te kijken hoe bier gemaakt wordt (en wat er allemaal bij komt kijken). Ik vroeg het hem, hij vond het leuk dat ik geinteresseerd was en zo geschiedde. Ons eerste experiment samen is pompoenbier! ik ben natuurlijk niet voor niets 'van Tuin tot Tafel' dus ik heb er graag iets in wat uit mijn (moes)tuin komt. Ik las op internet over het Amerikaanse 'pumpkin ale' een donkerzoet bier, dit recept hebben we gebruikt:

Uiteraard hebben we verse pompoen gebruikt (voornamelijk Hokkaido). Bier maken is wel moeilijker dan ik dacht, er zijn veel stappen/handelingen. Ik heb het geprobeerd voor mezelf op te schrijven hoe het ongeveer gaat. Er zijn best veel vaktermen zoals: "maischen, wort en bostel". Voor een leek waarschijnlijk bruikbaar, voor een kenner een lachertje. Voor mij werkte het, misschien voor jou ook:

Als je meer wilt weten is het boek "H20, verander water in bier" door Adrie Otte een aanrader. In ieder geval heb je veel geduld nodig om bier te maken, als je het eenmaal in de fles hebt gestopt kun je eigenlijk niet wachten om het te proeven (ik tenminste). Met het pompoenbier zijn we 14 december begonnen en 11 maart heb ik het mogen proeven. Een commerciele brouwer doet alles vast sneller, maar dat zijn we niet (en willen we ook helemaal niet zijn).

Even een paar foto's van het proces:

Hier een ingenieus zelgemaakte 'schroter'. Om de gekiemde gerst te pletten, zodat tijdens het koken de zetmeel/suiker makkelijk vrijkomt. Gemaakt van een oude stoel en aangedreven door een boormachine, hoe tof is dat.

Alle ingredienten in een enorme pan zodat je het met water kan koken. Handig meteen al in een soort filter, zodat je de vaste delen er na de kooktijd zo uit kunt halen.

"Gewoon" op het fornuis. Best lastig om de temperaturen precies te handhaven, maar ach is dat niet de charme van het zelf doen?

De hoofdvergisting gebeurt voordat je het bier bottelt. Er komt nog een 'gistdeken' op wat je eraf haalt (je filtert het nogmaals).

En tijd voor het bottelen! een handig mechaniekje (hoe heet het?) zorgt ervoor dat je alle flesjes evenvol doet.

Erg leuk werk om de dopjes er 'handmatig' om te vouwen.

Zoveel is er te maken per keer. Het betekent ongeveer ieder 15 flesjes van ons unieke bier :-). Zuinig aan opdrinken dus! Nu moet het eerst nog nagisten op de fles....

en daar is het! is de kleur niet prachtig (pigment van de pompoen). Helaas was de smaak minder uitgesproken. Het is zeker lekker bier, maar niet bijzonder van smaak. Hoe zullen we het noemen? gewoon 'pompoenbier'?  We hebben al wel ideeen voor ons volgende biertje. Een zomers witbier (mét een tuiningredient). Volgende week maandag gaan we los. Superleuk experiment!