Archief

Een gouwe ouwe blog ;-), "koken met de hooimadam"

15 oktober, 2015 - 14:33

Er is per ongeluk een blogbericht verwijderd uit 2014, nu had ik die nog wel op mijn computer staan. En hij is voor nu best leuk en relevant (al zeg ik het zelf ;-) ). Dus ik doe lekker lui en zet hem er gewoon nog eens op.

Koken met behulp van een hooimadam

17 februari, 2014 - 13:47

Ik heb ze nu ongeveer een jaar, twee hooimadammen! een grote en een kleine:

Ideaal voor 'slowcooking' oftewel stoven!  Het is de moderne versie van de hooikist die vroeger veel werd gebruikt om eten in te garen of warm te houden voor de arbeiders op het veld. Ik gebruik haar dus regelmatig voor het bereiden van stoofvlees, goulash, stoofpeertjes, voor het garen van rijst of om het eten warm te houden als mijn lief wat later thuiskomt. T'is echt een ding voor luie mensen, want je doet alle ingrediënten in een pan, brengt het aan de kook en stopt dan het hele gerecht goed in in deze superisolerende "muts". (van schapenwol) . 3 uur later is het nog warm (echt waar!) en je hoeft dus niet te letten op het gasfornuis (ook nog minder gas verbruiken). Wanneer je het wilt eten, warm je het weer op en heb je perfect gare gerechten.

Van de week heb ik heerlijke goulash erin gemaakt.

Recept voor goulash:

300 gram stoofvlees (of meer)
5 rijpe tomaten
3 uien
3 tenen knoflook
2 rode paprika's
1 rode peper
1 klein blikje tomatenpuree
1 potje maïs (300 gram)
2 laurierblaadjes
1 eetlepel paprika poeder
peper/zout naar smaak

Wat je handig vind om te doen: vooraf het vlees in repen snijden óf eerst het vlees aanbraden en daarna in repen snijden (gaat vaak wat makkelijker). Boter in de pan, vlees op hoog vuur bruin braden. Vuur zachter en grofgesneden uien en knoflook toevoegen. Vijf minuutjes meebakken, dan de tomaten (in kwarten) en paprika (1!) erbij met de fijngesneden peper, de paprikapoeder en de laurierblaadjes. Beetje water in de pan (hooguit ½ deciliter) en met het deksel erop aan de kook brengen.

Dan in de hooimadam. Ik vouw er altijd een theedoek omheen voordat ik hem voor een uur of 4 in de hooimadam zet (voor als je per ongeluk knoeit/morst blijft ie mooi schoon). De pan uit de hooimadam halen en vervolgens de tomatenpuree, de uitgelekte mais en de laatste (gesneden) paprika toevoegen (blijft het een beetje knapperig, vind ik lekker). Opnieuw opwarmen en serveren met aardappelen of rijst.

Het recept geïnspireerd op die van www.hooimadam.com. Ook kun je daar terecht om er één aan te schaffen.