Archief

hamsteren!

5 september, 2015 - 13:03

Augustus/september zijn de oogstmaanden en dat betekent hard werken! Door het warme en vochtige weer groeide ons "onkruid" net zo hard als onze groente, dus hadden we het zwaar om alles bij te houden. Af en toe keken we afgunstig naar de perfect bijgehouden tuinen van onze (veelal gepensioneerde) mede-volkstuinders. Maarr...we hebben het weer onder controle ;-). De kelder barst uit z'n voegen van alle voorraad. Ingemaakte courgettes, jammen, chutneys, limonades, uien/aardappelen/pompoenen/courgettes. En ondertussen mocht ik ook nog mijn verjaardag vieren.

Heerlijk pompoenen aan het oogsten. De flespompoenen zijn veel groter dan verwacht! blijkbaar heb ik me vergist bij het inkopen van het ras, het liefst heb ik ze kleiner, zodat je ze per stuk kunt aansnijden. Maar het is niet anders. Gelukkig heb ik volgende week een cateringklus voor 70 personen, zodat ik zo'n grote jongen kan gebruiken voor de romige (kokosmelk) pompoensoep met gember. Ook de snijkool, palmkool en boerenkool floreren.

Kunstige wortels, mooi he!

 

Het seizoen loopt af voor de Oost-Indische kers. Deze keer ben ik gelukkig op tijd met het oogsten van de zaden, vorig jaar was ik te laat door de gedachte 'ach, kan nog wel'. Door nachtvorst waren de zaden toen zacht geworden en onbruikbaar. Nu al een eerste potjes ingemaakt met de zaden, voor kappertjes > recept.

Ik vind het lekker om bij de kappertjes, steranijs, venkel- en dillezaden te stoppen, zodat ze een heerlijk kruidige smaak krijgen. Ook heb ik aardbeien-rozenjam gemaakt (de bloemige smaak gaat naar mijn mening goed samen met aardbeien!). Van een opdrachtgeefster kreeg ik een prachtige stempel als verrassing. Zo blij mee! dat maakt mijn werk zo leuk, dat ik naast koken en tuinieren ook nog hele lieve en interessante mensen ontmoet.

 

Vrijdag 21 augustus had ik nog een huiskamerdiner, met een gezellig grote groep. Blijft toch ook een fijn concept dat ik op eigen gekozen data mensen kan ontvangen om voor te koken. We hadden (een soort van) Italiaanse thema. Vooraf gazpacho, oost-indische kers met roomkaas, gevulde tomaatjes en brood met daslookpesto. Vervolgens gevulde paprika's. Daarna courgetti (spaghetti van courgette) met spinazieroomsaus, gegrilde tomaten en buffelmozzarella. Een venkel-koolrabi salade (met look-zonder-look mosterd) en een bietensalade. Als dessert tiamisu van blauwe bessen en bieten-chocoladetaart. En natuurlijk heerlijke drankjes voor en na. Je kunt je voor dit jaar nog aanmelden voor huiskamerdiners op 9 en 30 oktober en 20 november.

(NB; op deze foto zijn de gegrilde tomaten en de saus nog niet op het bord)

Volgende week heb ik een opdracht voor 70 personen en daarnaast ontvang ik 2 dagen een stagaire van - de groene kookacademie-. Heel veel zin in, ik leer altijd ontzettend veel van anderen (koks en niet-koks) en ben vereerd dat ze mijn bedrijf heeft uitgekozen voor haar stage :-).

Op 't moment heb ik (weer) een tijdelijk baan erbij, en daarnaast nog 'van Tuin tot Tafel' runnen, het is best wel zwaar! En zoals altijd, wanneer je het het meest druk hebt stromen de opdrachten binnen en barst je hoofd van creatieve ideeen (webshop non-food, van Tuin tot Tafel boek, eetwandelingen organiseren etc.). Maar zoals anderen al zeiden: "wat in het vat zit verzuurt niet". Ik heb al m'n ideeen opgeschreven en in rustigere tijden ga ik me erop storten :-).

Liefs Marijke